Trouwe lezers zullen wel weten dat ik goede wifi/internet als een basisbehoefte zie en dat ik al een goed jaar mijn thuisnetwerk heb geupgrade met een top-of-the-line wifi-router (de Nighthawk R7000). Daarnaast had ik een 3 jaar geleden ook reeds ervaring opgedaan met de voorloper daarvan, de Netgear R6300.

Daar ik geregeld ’s avonds in mijn “Dailycave” aan het werken ben en daar mijn NAS heb staan met Timemachine backup en alle andere backups, heb ik daar ook nog een eenvoudige Netgear (WN2500RP) staan om als repeater van het wifi-signaal te werken.

Ideaal is dit niet, maar goed genoeg om te werken en Yelo TV te kijken tijdens het werken. Al ben ik steeds op zoek naar een betere oplossing.

Momenteel zijn er 2 verschillende “stromingen” op de markt:
1. Gaan voor een mesh oplossing waarbij je meerdere wifi-stations in je huis hebt, die zoals bij het gsm-netwerk je smartphone/laptop een signaal geven dat wordt doorgegeven van station naar station. Een voorbeeld hiervan is de Netgear Orbi (reken hierbij op een 440EUR voor het startpakket).
2. Gaan voor 1 zware wifi-router met een hoop extra features. Waar de Nighthawk x10 R9000 (met ook een prijskaartje van 450EUR) in beeld komt.

Tijd dus om die 2de oplossing zelf eens te ondervinden en de R9000 naast mijn R7000 te gaan zetten (met dank aan Netgear die me een reviewmodel wilde lenen).

Hallo UFO-monster!

Je ziet het direct op de bovenstaande foto. Waar ik steeds al reacties kreeg van bezoekers, als ze die R7000 zien staan op de tv-kast, dan is die R7000 een klein prutsding vergeleken met de R9000 met zijn 4 grote voelsprieten.
Netgear nighthakw x10 R9000

In het donker merk je pas dat de antenne’s ook nog eens ingebouwde led’s hebben en het pas echt een vliegende schotel wordt.
Netgear nighthakw x10 R9000 led

Zoals steeds bij die Netgear producten is de installatie super eenvoudig via de routerlogin.net webinterface of de Netgear app. Zo is er de Netgear Genie app op Windows/Mac, waardoor je via je desktop alles kan beheren.

netgear genie app mac osx

Tip: Gooi deze wel nadien direct bij je gebruiker uit de programma’s die automatisch dienen op te starten, want daar gooit deze app zichzelf (hatelijk) tussen.

Hierbij heb ik ook direct de voorgestelde firmware update gedaan, daar er onlangs een security exploit is ontdekt (hey R7000 bezitters doe even NU een upgrade!).

Nieuwe features?

In dit wifi-monster zit een Quad-core 1.7Ghz processor en 1GB RAM, waar vele computers enkele jaren amper tegenop konden.

Wanneer we de achterkant gaan bekijken zie je pas dat dit een next-level router is, die uitgerust is met de nodige Gigabit netwerkpoorten en zelfs een 10Gigabit SFP+ LAN-poort.

Netgear nighthakw x10 R9000 achterkant

2 nieuwe software features vallen het hardste op:

  • Amazon Drive Cloud Backup feature, waarbij je eenvoudig gegevens vanop je netwerk (of bijvoorbeeld een via USB geconnecteerde harde schijf) kan doorsturen naar de Amazon cloud voor die noodzakelijke offsite backup (bescherming bij afbranden van je huis bijvoorbeeld). Dus bijvoorbeeld je lokale Mac Timemachine backup.
  • Plex media server voor het streaming van videobestanden in je huis naar je tv, laptop, smartphone… Hier komt die zware 4-core processor van pas voor het streamen van 4k video’s.

Wil je trouwens gebruik maken van de 2 USB 3.0 poorten op de router en gebruik je een Mac, denk er dan aan dat niet elk bestandformaat wordt ondersteund. Ik diende dan ook mijn USB-stick te gaan formateren.

1 van de zaken die trouwens nog wel missen op de R9000 zijn geavanceerde QoS features (die op mijn R7000 al wel zit). Via Quality of Services instellingen kan je dan eenvoudig bepalen welk type verkeer er voorrang krijgt op je eigen thuisnetwerk.

Hit the fan

Zoals je in de foto’s hierboven kan zien is de Nighthawk nu uitgerust met een stevige fan voor het koelen van de verschillende chips (good memories aan de tijd van mijn custom pc ergens begin 2000 met de nodige mods, fans, leds,… 😉 ).

Een leuk weetje is, dat je deze fan kan controleren en “debuggen” via volgende interne url: http://routerlogin.net/debug.htm
netgear debug url

Speed check

Waar de oude R7000 reeds de nodige verbindingen over de standaard 2,4GHz en 5GHz band kon uitsturen, brengt deze R9000 ook nog de nieuwe 60GHz 802.11ad standaard. Ik heb nog geen devices, die hiermee overweg kunnen.

Maar daarnaast is deze verbinding op hoge frequentie ook enkel goed inzetbaar in dezelfde ruimte, daar de hogere frequenties niet goed doorheen muren geraken. Ik heb dan ook dit 60GHz netwerk even afgezet in de settings.

In de woonkamer is de snelheid echt waanzinnig (volledig vergelijkbaar met die van de R7000). Een bestand via bijvoorbeeld torrents downloaden van het internet gaat al snel aan 4-5MB/sec.
netgear nighthawk x10 r9000 speedtest

Ook boven op de 1ste en 2de verdieping is het signaal meer dan goed, al switch ik daar eerder over naar het 5G signaal van de Netgear wifi-repeater boven. Deze zorgt voor een stabielere verbinding en directe toegang tot de NAS (voor bijvoorbeeld mijn dagelijkse Apple Timemachine backups van mijn Macbook).

Conclusie en voor wie is deze wifi router

Het unieke aan dit topmodel uit de Netgear reeks is dat deze wifi-router alle nieuwe standaarden reeds ondersteund voor de komende jaren.

De snelheid (met mijn huidige Telenet connectie) verschilt niet veel van mijn huidige R7000. Daarentegen zijn sommige van de features wel super handig (voor mij persoonlijk minder, daar ik nog een Synology NAS heb draaien).

Heb je dus reeds een R7000, dan is de upgrade niet echt nodig. Heb je nog geen top-of-the-line wifi router, dan heb je een ander verhaal.

Leuk trouwens om te zien dat de R7800 versie door Tweakers is verkozen tot beste wifi-router voor dit jaar.

PS: Voor wie liever open source software draait. Er is zelf een Netgear R9000 OpenWRT firmware versie voor deze wifi router nu reeds beschikbaar.

De prijs voor dit wifi-monster komt trouwens op 449EUR bij de blauwe jongens.

Netgear nighthakw x10 R9000 kopen

Disclosure
Deze blogpost is onderdeel van een samenwerking, waarbij Dailybits een vorm van vergoeding heeft verkregen als #advertentie of #sponsored. De inhoudelijke uitwerking is nog steeds de verantwoordelijkheid van Dailybits. Meer informatie in de disclaimer (artikel 8).

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Tim Broddin
7 jaren geleden

Hier onlangs geupgrade naar de mesh-oplossing Amplifi: https://amplifi.com/ . Eindelijk 150 mbps van kelder tot zolder 🙂

Raf Thoonen
7 jaren geleden

Mag ik vragen : gebruikte je deze router (en ook jouw R7000) in AP-modus (access point) of in Router mode?
Bij mij geeft de R7000 een konflikt met de BBOX3 van Proximus omdat beiden default het ip-adres 192.168.1.1 willen gebruiken.
Ik moest dus ofwel het IP van de BBOX veranderen of de R7000 in AP-modus zetten.
Misschien is dat bij Telenet anders?