Update 22 december 2023:

Na de nodige problemen met die vorige Docker image voor de speedtest ben ik ondertussen overgestapt naar de Speedtest-tracker van Alexjustesen met deze mooie website vol met alle informatie voor de installatie. Ik plan volgende week nog eens een blogpost over wat ik allemaal hier heb draaien in mijn homeoffice van serverrack en docker containers.

 

Ik heb wel even manueel deze variabelen in de settings moeten toevoegen voor een lokale SQLlite database. Daarnaast heb ik de juiste Cronjob instelling gedaan om elk uur een speedtest uit te voeren.

 

Update 25 juli 2021:

Ik ben ondertussen overgestapt op de Speedtest-tracker docker image van Henry Whitaker.
De interface is beter, resultaten komen beter door, je kan zelf de speedtest-servers instellen (via ID). Let er wel op als je de container gaat starten, dat je de “OOKLA_EULA_GDPR=true” parameter niet vergeet mee te geven. Je ziet dat ik nu mooi de snelheid meet, zoals dit nu ook is als ik een speedtest doe vanop mijn laptop of desktop.

De serverid’s die ik gebruik in de settings (dit zijn de Belgische speedtest servers van Combell en Proximus): 5151, 2955, 10813, 12627

 


Deze blogpost is een combinatie-vervolg blogpost. Enerzijds op mijn Synology NAS upgrade blogpost (die best wel zeer populair is dagelijks) en anderzijds de blogpost over mijn pogingen tot sneller internet in mijn homeoffice via een Powerline backbone.

In de vele discussies op mijn powerline blogpost kreeg ik te horen dat een zonnepaneel installatie een grote negatieve impact zou kunnen hebben (als je een slechte aarding hebt).

In mijn homeoffice (Dailycave) staan er echter 2 Synology NAS toestellen en deze zijn met de kabel verbonden met mijn Amplifi Wifi-bakje op mijn bureau (euhm standingdesk 😉 ).

Ideaal dus om eens uitgebreide speedtests te gaan uitvoeren om te kijken of dat verhaal klopt van powerline internet in combinatie met zonnepanelen.

Tijd dus om dat eens te gaan doortesten vanop mijn Synology NAS. Maar hoe?

 

Stap 1: Docker installeren op je Synology NAS

Het open-source concept van Docker werkt met zogenaamde containers, die ready-made en eenvoudig toelaten om bepaalde applicaties afgescheiden te kunnen draaien in de Docker omgeving. Een soort virtualisatie, maar dan enkel op applicatieniveau.

Ideaal dus om bijvoorbeeld een container te laten draaien die een speedtest uitvoert en de resultaten wegschrijft in een kleine database.

Maar ook andere Docker containers draaien hier soms op mijn Synology. Daarnaast ben ik nog aan het kijken wat er handig is, zo zou ik met de SBFspot docker mijn SMA zonnepaneelomvormer kunnen uitlezen of een lokale videocalling Jitsi server opzetten. Iemand nog ideetjes?

 

Stap 2: De speedtest docker container van Roest installeren

Deze Docker container is ontstaan uit een Reddit discussie en gaat de gekende speedtest.net test uitvoeren. Je kan deze image eenvoudig vinden binnen Docker en nadien activeren.

Stap 3: speedtest dashboard opvolgen

Daarna kan je eenvoudig een online dashboard in de gaten gaan houden met elk uur de resultaten van een download/upload en ping test (met bijhorende filter voor de datums).

Dit kan je bereiken via het ipadres van je Synology NAS gevolgd door het lokale poortnummer waar je poort 80 webserver op draait (hieronder zie je dat dit bij mij 32769 is). Dus ik kan het dashboard bereiken via http://ipadres:32769.

In het dashboard van de maand april leer ik dus:

  • Soms zijn er plots dagen met zeer hoge ping waarden
  • De Downloadsnelheid op mijn Synology NAS schommelt gemiddeld tussen de 40-60Mbps.
  • De Uploadsnelheid op mijn Synology NAS schommelt gemiddeld tussen de 25-50Mbps.
  • Het effect van mijn zonnepanelen overdag is niet zichtbaar. De dalen zijn wel eenvoudig te verklaren, daar er overdag Tim machine backups van onze computers naar de NAS worden gezet en deze dan ’s nachts naar de Amazon server worden overgezet (Glacier backup). ’s nachts zijn de snelheden dus lager, omdat dan de backups worden weggeschreven.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bart Vyvey
3 jaren geleden

Worden de testen automatisch om het uur uitgevoerd? Ik vind namelijk niet direct een instelling daarvoor. Dank bij voorbaat.

Michel
2 jaren geleden

Zou het kunnen dat de testen niet meer uitgevoerd worden ? Ik heb geen gegevens meer na 7 april 2021 ? Een herstart van de container heeft niet geholpen.

Arsto
2 jaren geleden

U geeft een top uitleg. De Speedtest tracker is ingestalleerd, maar ik krijg geen gemeten data te zien. Er staat een rode X waar bij u bijvoorbeeld 831.5 staat. Heeft u de gouden tip?

Henk
2 jaren geleden

Bedankt, zocht een alternatief voor de “roest” Docker container. Deze van van Henry Whitaker werkt super! Ik heb hem om elke 15 minuten over het heel gezet, dan zijn de servers misschien minder belast dan de standaard op het hele uur setting.