In mijn homeoffice heb ik al vele jaren (upgraded) Synology NAS systemen staan als lokale vergaarbak van alle bestanden. Deze staan nu mooi in een serverkast met directe link met mijn Telenet Fibernet Gigaboost aansluiting.

Leuk, maar een brand (of overstroming of inbraak) kan je lokale kopie van bestanden ook direct wegvagen. Dus vanuit het 3-2-1 backup principe (van alle data wil je 3 versies op 2 verschillende datadragers en 1 versie off-site op een andere locatie), heb ik al vele jaren een kopie van mijn NAS in de cloud hangen (geëncrypteerd als noodarchief).

De 3 Mac’s gaan via Apple Timemachine backups maken op de Synology NAS en daarop staan ook alle foto’s, video’s, archieven,…

 

 

Hiervoor gebruik ik al lang de Glacier feature binnen Amazon AWS (zie blogpost over hoe oude Glacier vaults opkuisen), maar vorige week heb ik er eens werk gemaakt om alles daar weg te halen en naar het Synology C2 cloudplatform over te zetten.

 

Reden 1 van overstap: Kosten AWS – Glacier backup

In theorie is het prijsmodel van Amazon Glacier super eenvoudig ($0.004 per GB / Maand voor data storage), maar als je dan mijn facturen ziet van de afgelopen tijd, dan merk je dat er niet veel lijn inzit.

Een optelsom voor 2020 bracht me op een bedrag van 297EUR (incl btw), wat door die kleine maandelijkse betalingen niet opviel. 🤔

Glacier (of ook Amazon AWS) is inderdaad gekend voor de vele regeltjes rond kosten en daar kan je genoeg leesmateriaal over vinden. Ik ben dan misschien wel technisch, maar zo technisch ben ik er nu ook niet altijd mee bezig en dan merk ik dat ik inderdaad plots overal extra’tjes ben aan het bijbetalen.

Cloudflare heeft de AWS pricing ook nog eens goed uitgelegd met een voorbeeld van bandwith pricing en hoe AWS zorgt voor de ruimtehobby van Bezos (zoals hij letterlijk ook zijn klanten en werknemers bedankte hiervoor 🙈).

Bij Synology C2 een totaal ander prijsmodel met een vaster pricing model wat me goedkoper gaat doen uitkomen:

 

Reden 2: Ik ben fan van Synology

Ja ik ben al jaren fan van de Synology hardware. Bij de aankoop van mijn huidige NAS had ik wel enkele hardware problemen, maar binnen de week had ik een nieuw model thuis staan.

Daarnaast wil ik een betrouwbare speler. Besparen op hosting of backups heb ik vroeger gedaan en altijd dat ook met de bluts mogen ervaren.

De data komt in Frankfurt te staan (waarbij ze eerst lokaal worden geëncrypteerd met mijn sleutel) en ik merk dat Synology zijn hoofdzetel in Taiwan zit en hun EU GDPR vertegenwoordiger in Düsseldorf, Duitsland zit (en dus niet in Ierland zoals al die US techbedrijven waar de privacy autoriteit totaal overwerkt is).

 

Reden 3: It just works

Wederom ik ben technisch, maar wil geen tijd verliezen met zaken waarop je blind op wilt kunnen vertrouwen. Backups is zo iets, dat gewoon moet werken in alle omstandigheden. Ik heb dus geen zin om errorlogs te moeten doorspitten en dergelijke errors moeten uitzoeken:

  • Upload failed error message: [Invalid x-amz-sha256-tree-hash: …
  • upload failed error message: [Vault not found for ARN: arn:aws:glacier ….

Dan is die Hyperbackup interace ook gewoon beter opgezet.

 

Toptip: Glacier en Hyper Backup op een Synology NAS

Ik heb natuurlijk wel eerst gewacht tot ik een volledige backup in Synology C2 had zitten, voordat ik mijn Amazon Glacier ben beginnen opkuisen.

Weet dat wanneer je normale Glacier backuptaak begint, Hyperbackup in “waiting” mode gaat en niet gaat verder lopen. Ik was dit natuurlijk vergeten en diende dan ook even manueel die Glacier backuptaak te gaan cancellen.

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments