Update 2023:

Lees zeker ook mijn blogposten over je interne thuisnetwerk en hoe ik mijn internetconnectie elk uur test.

 

Update 29 december 2020: het upgraden van mijn thuisnetwerk is nu zo goed als klaar en de Gigabit snelheden haal ik nu overal in huis.


 

Dat internet (werkende wifi) een basisbehoefte is geworden wordt wel duidelijk deze dagen. Met plots een huisgezin vol online activiteit overdag hoop je maar dat Telenet en Proximus hun netwerken recht kunnen houden (tot hiertoe werkt hier alles nog perfect van 4g en internet).

Toevallig heb ik een maand geleden eindelijk de nieuwe optie Telenet Speedboost kunnen activeren. Deze optie voor nog een hogere internetverbinding hangt hard samen met jouw local loop en of deze reeds aangepast is hiervoor. Enkele dagen met werken door Telenet in onze wijk later, kon ik deze optie dan ook activeren (kost me 15EUR/maand extra).

(Je kan dit trouwens alleen weten of het voor jouw huis kan door deze feature te bestellen en op het einde van de bestelflow gaat het goed of krijg je de mededeling dat je thuisverbinding nog niet geschikt is. 🙈)

Wat is Fibernet speedboost dan?

De Telenet kabelverbindingen laten normaal downloadsnelheden tot 300Mbps (Megabits per seconde) en uploadsnelheden tot 20Mbps (bij Business abonnementen is dit tot 30Mbps) toe.

Met de extra betalende optie Giga Speedboost kan je dit (theoretisch) verhogen naar 1000Mbps download en 40/50Mbps upload (privé of business klant).

Natuurlijk is dit allemaal mooi in praktijk, maar wat zegt dit nu in praktijk? Ik kom in onze woonkamer (dus naast de Amplifi wifi router) aan volgende snelheden (verschillende keren getest de afgelopen dagen).

Via ethernetkabel met mijn Macbook Pro rechtstreeks op mijn Amplifi router, die aan de Telenet modem hangt haal ik 600Mbps en rond de 48 Mbps upload. Speeeeed!

Via 5Ghz wifiverbinding in de woonkamer vanop mijn Macbook Pro. Let op: Mijn wifi is zo goed mogelijk ingesteld met het juiste wifikanaal (met de smartphone app Wifi Analyzer bekeken welk kanaal mijn buren hun wifi gebruikt).

En met mijn Samsung S10 via wifi in de woonkamer.

 

De snelheden in mijn bureau op mijn wifinetwerk?

Sinds ik de grote wifi-test hier heb georganiseerd is mijn huis nu voorzien van 2 Ubiquiti Amplifi HD mesh routers die een mesh wifi netwerk aanmaken (zoals de gsmmasten waar je ongemerkt van gsmmast naar gsmmast gaat switchen).

1 staat er bij de Telenet modem in de woonkamer en de andere staat diagonaal aan de andere kant op de 1ste verdieping in mijn “Dailycave”. Elke upgrade van de basissnelheid kan dus wel degelijk een positieve impact hebben.

Als ik nu een speedtest doe op mijn bureau haal ik mooi +35Mbps download (en zelfs ook +35Mbps upload) op mijn bureau. Dit is meer dan genoeg voor mijn homeoffice werk (en wat Spotify en Youtube en videocalls). Een hoge downloadsnelheid ga ik zelf niet snel merken, een hogere uploadsnelheid wel.

Wil ik echt hogere snelheden hier, dan zal ik een ethernetkabel van bij de Telenet modem naar beneden door de kruipkelder, kelder, naar waskot, door de technische koker naar de achterkant van mijn bureau (60-70m kabel schat ik).

Zeker die hoge uploadsnelheid is van belang en is dus positief verhoogd door de activatie van deze Speedboost optie (voorheen haalde ik 18Mbps upload), daar elke nacht mijn Synology NAS een backup wegschrijft naar Amazon (Amazon Glacier backup).

 

Altijd leuk trouwens om ook eens mijn oudere tweets en blogposten met speedtesten terug te zien.

Ergens in 1993 hadden we thuis internet (verschillende inbelmodems en zelfs een fancy ISDN verbinding). Enja ik kom uit het Napster tijdperk met downloaden aan 10kbs.

2014: Telenet wifi modem vervangen door Netgear Nighthawk R7000

2017: Review van 450EUR dure Nighthawk x10 R9000 Wifi modem

 

Andere quickwins voor Telenet klanten?

Beste tip momenteel is een wifi analyzer app even op je smartphone te installeren (let wel Android heeft deze best strenge restricties gegeven sinds Android 9) en eens te kijken of je eigen wifi-verbinding niet teveel wordt verstoord door dat van je buren.

Telenet klanten kunnen via hun Mijn.Telenet.be eenvoudig hun Telenet Wifi-modem switchen naar het gebruik van 1 van de andere 13 beschikbare wifi kanalen.

Hier zie je dat mijn wifisignaal nu op kanaal 13 zit en dat er weinig andere kanalen zijn (grote tuin, alleenstaand huis).

In MacOs is er trouwens een ingebouwde wifi analyzer te vinden.

 

 

Is het iets die Telenet giga speedboost?

80%
80%
Super snelle download, maar trage upload

De download is top en mijn 24/24 testen laten steeds tussen de 600Mbps en 950Mbps zien van download. Upload is zeer stabiel maar is dus begrensd op 50Mbps.

  • 8
blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

3 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
de backer
2 jaren geleden

Telenet Aalst 2022: tussen 0,48 en 6 Mbps!
Echt waar!
Resultaten van Speedtest.net!
Verdere uitleg overbodig.
Monopolies of duopolies werken niet, echt waar!

Reply to  de backer
2 jaren geleden

Via wifi of via bekabeld internet? Indien via wifi: hoever sta je van de modem met de wifi-router ingebouwd?