Vorige week donderdag gaf ik op de 23ste verdieping van de Antwerpse boerentoren (toch zot dat deze in 1931 de 1ste Europese wolkenkrabber was!) een presentatie tijdens de WordPress Antwerp meetup.

Deze blogpost maakt deel uit van mijn serie blogposten over de inhoud van mijn #WPantwerp presentatie.

Op 22 december 2015 bestaat mijn blog dailybits.be exact 10 jaar. Hardcorefans weten dat ik tussen 2002-2004 reeds op namreh.be in het bloglandschap te vinden was. Deze blogpost gaat even terug in de tijd langs de verschillende blogplatformen waarop ik mijn blog heb opgebouwd.

Periode 31/12/2001 – april 2002 – namreh.be 1.0

In mijn 2de jaar informatiemanagement & Support in Mechelen en in mijn praesidiumjaar bij Retabo (als penningmeester). Naast mijn struggle met de introductie van de Euro (wat wel voor de nodige praktische stress zorgde midden januari 2002 tijdens onze TD in La Rocca) ben ik mijn blog namreh.be gestart.

Techniek: Een simpele HTML website (met tables als layout!) met een iframe waarin een blogger blog wordt getoond. Blogger bestand toen 2 jaar en vanuit de webinterface werd er een htmlbestand in mijn FTPfolder weggeschreven.

In 2003 is Blogger dan door Google opgekocht en heeft blogger-oprichter Evan Williams daarna mee Twitter en later ook Medium opgericht (met het geld van de verkoop van Blogger aan Google).

Speciaal voor deze gelegenheid heb ik namreh.be 1.0 integraal terug online geplaatst met leuke blogposten zoals het juist onderhoud van computerdiskettes.
namreh.be

Zoals je kan wien was bloggen toen een beetje zoals Twitter: korte linkdrops naar andere leuke websites. Dit soort bloggen is dan ook kapotgegaan toen Twitter/Facebook zijn intrede heeft gedaan.

Periode april 2002 – juli 2002 – Namreh 2.0

Techniek: Ik ben al snel overgestapt op een echt hosted CMS en ik koos toen voor het opkomende B2 CMS.

Bonuspunten voor het standaard weet, dat het B2 CMS op mei 2003 als bron is genomen door een zekere Matt Mullenweg om WordPress 1.0 te gaan bouwen (daar de ontwikkeling van B2 was stilgevallen).

Ik heb dus reeds in 2002 ervaring met wat later de voorvader van WordPress op CMS gebied is geworden.

namreh.be 2.0

Periode juli 2002 – december 2004 – Namreh 3.0

Techniek: Ik wilde meer flexibiliteit. Een schoolproject in de programmeertaal ASP heb ik toen omgezet naar PHP en hiermee had ik ineens mijn eerste eigen blogCMS, waarin ik volledig los kon gaan.

namreh 3.0

Blijkbaar had ik toen bijvoorbeeld reeds een gsm optimized website!
gsm check namreh

Daarnaast ging ik van bezoekers ook referrers, ip-adressen, cookies,… wegschrijven en zo reeds profiling doen van bezoekers (in fucking 2003 ;-)). Als ik nu mijn phpcode van toen terugzie, had ik die website met mijn huidige kennis wel zo kunnen platleggen via sql injectie. 😉
referrer script

Door wat tegenvallers, trollen,… de stekker uit mijn blog getrokken eind 2004.
the fun is over

Periode 22 december 2005 – februari 2010 – Dailybits 1.0

2004-2005 stond vooral in het teken van het behalen van mijn diploma ind. ing. electronica (in verkort traject van 2 jaar) en die periode is dan ook samen te vatten met wiskunde, wiskunde, electronica, wiskunde, electronica…

Na mijn afstuderen en 1ste job als MS SQL server consultant is eind 2005 een nieuwe blog online gekomen en ditmaal onder de dailybits.be naam (namreh.be was toen in handen van spammers en er stond een redirect naar een xxx website op :-/ ).
dailybits 1.0

Techniek: Bij de heropstart heb ik toen gekozen voor het Belgische blogCMS Nucleus.

Van de periode 2005 – 21 augustus 2006 heb ik geen backup/archief meer, daar het éénmansbedrijf waar mijn blog stond in lucht is opgegaan (door een ongeval van de eigenaar). Een harde les…

Mijn huidig archief start dus op 21 augustus 2006.

Periode 02/2010 – 2012 – Overstap naar WordPress

De eerste maanden van 2010 waren blijkbaar top voor wie graag in de sneeuw rijdt. Op 10 februari 2010 was er de beruchte sneeuwfile van de eeuw met bijna 1000km aan file in Vlaanderen. Die dag heb ik verlof genomen en heb ik mijn blog van NucleusCMS naar WordPress overgezet. Nerd! 😉

De trigger om naar WordPress over te stappen was een presentatie op 9 februari 2010 van Tijs Vrolix over de aankomende mobile revolutie.

Via het tweaken van een Nucleus2WP script heb ik mijn blog die dag overgezet van WordPress 2.1 en daarna direct een upgrade naar WordPress 2.9.1 (een mooi overzicht van alle WordPress versies kan je trouwens ook online terugvinden).

dailybits 2.0

In mei 2008 heb ik namreh.be terug kunnen registreren en doorverwijzen naar mijn dailybits.be. Oef. 😉

Periode 2012- Blogger in bijberoep

Dankzij het super succes van mijn Bedrijfswagen VAA rekentool blogpost eind 2011 ben ik dan in januari 2012 als blogger in bijberoep gestart.

Dit met bijhorende redesign naar een andere WordPress design en meer en meer een techblog focus voor mijn blog.

redesign wordpress

Ondertussen ben ik sinds september op mijn huidige layout terechtgekomen, waarbij ik van het Genesis WordPress framework terug ben afgestapt.

dailybits 2015

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 Reacties
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments