Belgium Bobsleigh Ladies richting Winterspelen in Sochi

De meeste zullen het Canvas tv-programma “Operatie winterberg” uit 2007-2008 nog wel kennen, toen er vanuit het niets een Belgisch bobsleeteam werd opgezet met als doel de winterspelen van 2010 in Vancouver.

Bobsleepilotes Elfje en Eva haalden de winterspelen en zijn na al die jaren nu op weg naar hun volgende winterspelen in 2014 in het Russische Sochi.

Daar ik met Elfje (zie wikipedia voor meer info over haar) nog een gemeenschappelijke (oud-)praesidium tijd bij onze Mechelse studentenvereniging achter de rug heb, is dit een mooie aanleiding om nog eens bij Elfje te horen hoe het met hun bobslee-team gaat.

Q: Elfje, heb ik juist geteld als dit ondertussen jou 5de bobslee-winter is, die nu van start gaat met trainingen in Winterberg?

Voor Eva en mij is dit inderdaad het 5de seizoen, in november 2007 zijn we gestart dankzij de canvas documentaire: operatie Winterberg.
Het seizoen is al volop gestart en momenteel hebben we al een week afdalen achter de rug in Königssee, deze week zitten we in Winterberg (onze “thuisbaan” waar alles begon in 2007).

Q: Dit winterseizoen staat waarschijnlijk volledig in het teken van het behalen van de kwalificatie doeleinden voor de Winterspelen van 2014 in het Russische Sochi? Hoe schatten jullie zelf de kansen in, nu je misschien voor een 2de opeenvolgende maal aanwezig zal zijn op de winterspelen?

De BOIC selectiecriteria voor Sochi zijn dezelfde als voor de winterspelen in Vancouver (Wereldkampioenschappen 2013 minstens 16de plaats OF Wereldbekercircuit 2012/2013 – 2013/2014 minstens 2maal 8ste land), dus ik zie geen reden waarom we ons niet zouden kunnen plaatsen.

Alle teams hebben wel enorm veel vooruitgang gemaakt de laatste jaren, maar wij hebben deze winter ook een nieuwe, snellere bobslee en onze starttijd blijft steeds sneller worden!

Q: Durf je nu al een doel te stellen voor Sochi? In 2010 eindigde je op een 14de plaats bij je debuut op de winterspelen. Top10? Olympisch diploma? …

We hebben in Vancouver al gesproken dat we de volgende spelen moeten gaan voor een top 10 plaats, maar elke Olympische atleet droomt van meer… 🙂

Vancouver Belgisch bobsleeteam


Q: Op 1 november liet je weten, dat je een nieuw Belgische recordtijd hebt gereden/gegleden op jullie vaste trainingsbaan van Winterberg (58.32seconden). Komt dit door jullie nieuwe bob-bolide of is de komst van de nieuwe duwers al direct een succes?

Het is een combinatie van beiden. In die afdaling was onze starttijd ook de snelste ooit: 5.89, maar onze nieuwe bobslee (Diamond) heeft al bewezen tijdens testen in januari dat hij op deze baan enorme topsnelheden aankan, toen gingen we 129km/u, nu nog maar 127,7km/u, wat bewijst dat het ijs nog niet supersnel lag, en de tijd dus nog een pakje sneller kan!


Q: Wat is eigenlijk je hoogste maximale snelheid, die je al gehaald hebt?

Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver haalden we op die beruchte baan 144km/u… Onze gemiddelde snelheid op andere bobbanen ligt rond de 130km/u.

bobslee baan

Q: Nu dat het seizoen van start gaat, is het gedaan met de fun of kunnen de remmen soms nog wel eens los gelaten worden?

Wij proberen ons gedurende het hele seizoen te amuseren. Bobslee is een sport waar enorm veel stress bij komt kijken, dus het is belangrijk dat er ook heel wat gelachen wordt gedurende de dag. Uiteraard nemen we de trainingen heel serieus, maar tussendoor proberen we het zo leuk mogelijk te maken, dan is ook iedereen meer gemotiveerd.

Het blijft een teamsport, dus hoe beter de sfeer, hoe beter de resultaten!


Q: Langs welke weg kan het publiek jullie avonturen eigenlijk het beste volgen?

Voorlopig het beste via onze facebook pagina: Belgium Bobsleigh Ladies en twitteraccount @belgianbullets. We zijn aan het werken aan een website, die waarschijnlijk nog voor kerstmis operatief is.

Vanaf de wedstrijden beginnen zijn we ook te volgen via www.fibt.com voor live results en op eurovision.digotel.com/fibt/index.html voor de live streaming van de world cup wedstrijden.

De eerste worldcup voor ons zal die van Winterberg zijn op 8 december!

Op die wedstrijd komen trouwens elk jaar meer en meer Belgische supporters, sponsors, vrienden, familie, fans,…. Iedereen is daar aanwezig!

Langs de hele bobbaan wapperen de Belgische vlaggen en de sfeer is onvergetelijk! Dat weekend lijkt Winterberg vaak wel op klein-belgië 🙂

Onvergetelijk moment was dan ook de kwalificatie voor Vancouver in ons olympisch jaar op de baan van Winterberg!

Elk jaar is dit DE topwedstrijd van ons seizoen, dus ik wil ook graag iedereen uitnodigen om mee te komen genieten van die uitzonderlijke sfeer en ons naar betere prestaties te roepen met een glühweintje en een bradwurst in de hand!

Steun ons Belgisch bobteam in hun weg naar de Olympische spelen via hun Facebook pagina Belgium Bobsleigh Ladies.
Belgisch bobsleeteam - Elfje

Herman Maes - online marketeer DPO freelancer

Herman

Online marketeer en (tech)blogger sinds 2002. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Schrijf je in op de maandelijkse Dailybits mailing voor tips, tricks en random stuff.

Submit a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.