Dat Corona virus (of juister COVID-19) is best wel een nachtmerrie aan het worden voor veel sectoren (cinema, pharma, automotive,…). Ook de techsector gaat zeker de gevolgen verder voelen in de komende weken en maanden.

Zo is er elk jaar eind februari de belangrijke MWC beurs in Barcelona (Mobile World Congress) waar 100.000 bezoekers bij elkaar komen rond de nieuwe trends in smartphone land. Elk jaar lanceren merken hier hun nieuwe producten en worden de trends voor het aankomende jaar zichtbaar. Nadat de afgelopen weken bijna dagelijks merken hun beursstand terugtrokken, kon de organisatie niet anders dan het event uitstellen tot volgend jaar.

Een zure pil voor alle standhouders trouwens…

Best lastig dus voor merken die dit event hadden gekozen voor een wereldwijde lancering van hun nieuwe smartphones. Ook Sony was dit dus van plan vandaag met een grote persconferentie met het Japanse topmanagement. Het is deze ochtend dan ook een livestream event op YouTube geworden (in een muisstille tv-studio zonder livereacties van een publiek bij de presentatie van de nieuwe smartphones).

Sony was mijn favoriete smartphonemerk rond 2013-2017 (met de Z-reeks), zoals je in de vele Sony blogposten hier kan lezen, en daarom is het nog altijd leuk om te kijken hoe zij de volgende stap in hun smartphone lijn zien.

Toevallig was er vorige week trouwens een perslunch in het Brusselse kantoor van Sony waar ik de uitnodiging van had aangenomen (wegens soms wat relax tijd inbouwen in mijn agenda).

Deze perslunch ging initieel gaan over de afgelopen CES lanceringen (8K tv’s, audio, beeld,…), maar door de MWC afgelasting werd het een preview van hun nieuwe flagship smartphone (onder embargo). Het werd trouwens niet 1 van de vele namen die online rondgingen: Xperia 2, Xperia 1.1, Xperia 3, Xperia 5 Plus,… maar wel de Xperia 1 II.

Lancering Sony Xperia 1 II (Mark 2 dus)

Zonet is het embargo verlopen, dus hierbij de info over dit nieuwe vlaggenschip van Sony. De Xperia lineup wordt in 2020 iets eenvoudiger (maar wie die naamgeving ooit zo is begonnen… 馃檲).

De Xperia 1 wordt opgevolgd door de Xperia 1 II. De Xperia 5 blijft nog even zo bestaan en de Xperia 10 en Xperia 10 Plus worden opgevolgd door de Xperia 10 II.

Sony blijft vasthouden aan hun 21:9 formaat waarbij ze een lang en slank formaat hebben. Daarbij zit er aan de bovenkant en onderkant (voorhoofd en kin zoals ze zeggen) een duidelijk rand, waarin ook de selfiecamera verwerkt zit. Geen notch dus bij Sony in het scherm.

Zeer kort de belangrijkste specs/nieuwigheden:

  • 馃殌 Deze Xperia krijgt ook de nieuwste Snapdragon 865 chip van Qualcomm (zoals in de S20 die onlangs werd gelanceerd).
  • 馃摗 Deze Snapdragon 865 chip heeft 5G ingebouwd, zodat de Xperia 1 II de eerste 5G smartphone van Sony gaat worden.
  • 馃帶 MET hoofdtelefoon 3.5 audiojack (wegens veel hogere audio kwaliteit dan met Bluetooth).
  • 馃摫6,5 ” 4K OLED scherm met Motion Blur Reduction (een equivalent van een 90Hz screenrefreshrate volgens hun marketing)
  • 鈿★笍4000mAh batterij met fastcharging en wireless charging
  • 馃挧IP65/IP68 water en schokbestendigheid (al zal mijn vrouw vooral dit daarover zeggen 馃檮, daar ze zopas nog een Sony XA2 met waterproblemen had na een minimale duik in water).
  • 馃煪猬涳笍In 2 kleuren beschikbaar: zwart en paars

Ik had (enkel jaren geleden) dus nooit gedacht dat deze marketingfoto zo belangrijk zou worden bij de lancering van een flagship smartphone… 馃帶馃槄

 

Technologie uit de Sony Alpha Camera lijn

De Mark 2 aanduiding in de naamgeving komt rechtstreeks vanuit hun highend camera lijn.

De Xperia 1 II gaat daarnaast nog heel hard over het hekje kijken naar de camera afdeling van Sony (meer bepaald naar de 伪9 II full-frame camera). Zoals de 20 fps AE/AF tracking burst (AF = AutoFocus / AE = Auto Exposure), die ervoor zorgt dat je steeds super scherpe foto’s hebt van zelfs bewegende voorwerpen. Of het aligneren van de fotoinstellingen tussen de Alpha camera’s en deze Xperia 1 II (met de nieuwe Photo pro app).

Een quote die ik hoorde:

Liever een haarscherpe 12MP, dan een minder scherpe 108MP foto… 馃馃槄

Zo krijgt deze smartphone 3 Zeist lenzen met elk een ander objectief (16mm – 70mm – 24 mm) en elk een 12MP sensor. Met daarnaast de 3D iToF sensor voor snellere autofocus.

Ik heb zelf een pre-productie toestel mogen vasthouden (geen foto’s toegelaten) en de 3 lenzen op de achterkant komen uit de achterkant, maar het is best mooi weggewerkt. Met een case rond de smartphone, ga je het niet merken, dat deze minimaal uitsteken uit de achterkant.

De voorganger Xperia 1 kwam vorig jaar op de markt voor een prijs van 949EUR (met dank aan de Tweakers pricewatch). De Xperia 1 II gaat daarentegen vlot door de grens van 1000 EUR en zal ge茂ntroduceerd worden voor een prijs van 1199EUR.

Problemen door Corona voor de levering?

Over beschikbaarheid van deze nieuwe smartphone is nog niets geweten. Sony verhuisde in 2019 zijn smartphonefabriek al van China naar Thailand, maar de problemen met het Corona virus gaan zeker ook de toeleveranciers treffen, die bepaalde componenten fabriceren.

De Snapdragon 865 chip van Qualcomm ging (volgens de eerste geruchten in 2019) bij Samsung gemaakt worden in Zuid-Korea, maar wordt nu geproduceerd door TSMC in Taiwan (wat veel minder harder getroffen is dan Zuid Korea door het virus). Maar anders componenten komen dan wel weer uit China, waar de productie nu zo goed als stil ligt

Sony trekt zich trouwens ook terug uit de aankomende US gamesbeurzen, die eraan zitten te komen (en vertraagt dus waarschijnlijk de lancering van de Playstation PS5?).

Ook coolblue voelt de bui hangen…

blank

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Marketing strateeg en privacy officer als freelancer en daarnaast ook gewoon papa thuis. Schrijf je in voor de Dailybits nieuwsbrief.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments