Begin maart zag ik een tweet van traveladdict @simoniven voorbijkomen over dat hij zijn NYC-tips van zijn vakantie, misschien online wilde delen. Daar ik altijd een plaats wil bieden voor leuke blogposts, hierbij de starter NYC reisgids van Simon.

Simon’s reisgids is een super start voor een eerste keer in NYC. Meer secret NYC tips kan je trouwens vinden bij Stephanie van 70percentpure. Voor tips hoe om te gaan met de hotelpuntensystemen in de USA verwijs ik door naar mijn hotelpunten-blogpost van onze Eastcoast roadtrip.

New York City is vaak bezongen, speelt de hoofdrol in talloze films en series, is de thuis van Wall Street, het alom bekende Vrijheidsbeeld en dé toegangspoort tot de Verenigde Staten van Amerika.

De stad spreekt om deze, en talloze andere redenen tot de verbeelding van veel mensen. In dit reisverslag deel ik mijn indrukken, tips en bezienswaardigheden voor beginners (zoals ik op deze eerste trip naar de VS) uit de stad die nooit slaapt.

Voorbereiding

De logische uitvalsbasis voor mij is Brussels Airport maar vaak zijn er veel goedkopere alternatieven die het overwegen waard zijn. Wat flexibiliteit en spontaniteit kunnen je honderden euro’s besparen (zie bvb. gebruik van de google matrix tool)!

Hotels in NYC zijn er, zoals in alle wereldsteden in alle vormen en maten, neem dus je tijd om je opties te bekijken. Mijn keuze ging na wat zoekwerk uit naar The Paramount, gelegen in het Theatre District aan Times Square.

Vlucht geboekt, hotel gereserveerd, reispas in de hand, tijd om te vertrekken!

Of toch bijna, want om toestemming te krijgen om naar de Verenigde Staten te vliegen moet er nog een formaliteit in orde gebracht worden: de ESTA (Electronic System for Travel Authoraziation). Dit kost 14$ en is een verplichting.

Tip: de overheid heeft een website in het leven geroepen die je een overzicht geeft van de nodige reisdocumenten voor al je avonturen: diplomatie.belgium.be.

Eenmaal aangekomen mag je na het invullen van een “U.S. Customs and Border Protection Declaration Form”, het scannen van je vingerafdrukken, het beantwoorden van een hoop vragen en even te poseren voor de foto, het land betreden.
nyc reisverslag

Eerste kennismaking met NYC

Je verplaatsen van JFK Airport (De grootste luchthaven van de VS) naar het centrum van NYC kan op verschillende manieren. De rit in een iconische yellow cab kost 52$ (+ 15-20% fooi) maar is naar mijn mening geen concurrent van het openbaar vervoer.

De AirTrain (5$) neemt je mee vanaf elke terminal tot Howard Beach station waar je over kan stappen op de A subway lijn die je helemaal tot in het centrum van NYC brengt voor 2,75$.
NYC jfk airtrain metro
Afhankelijk van de duur van je verblijf koop je best een weekpas voor 29$, een zeer verstandige aankoop omdat je met de Subway overal vlot geraakt.

Tip voor iPhone gebruikers: Embark NYC. Een zeer gebruiksvriendelijke app die volledig offline beschikbaar is. Voor de analoge mensen onder jullie, plannetjes vind je in de grote metrostations.

De weg vinden in New York City is vrij eenvoudig. De stad is voor het grootste deel gebouwd op een raster met duidelijk genummerde “streets” die van het oosten naar het westen lopen en “avenues” van het noorden naar het zuiden. Ter illustratie: Het Museum Of Modern Art vind je dus op 53rd street tussen 6th en 5th avenue.

Bezoeken?

Tijdens dit eerste bezoek aan NYC stonden er heel wat cliché’s op het programma. Dit is slechts een fractie van alles wat NYC te bieden heeft maar voor een eerste bezoek is dit een goede basis:

 • 9/11 Memorial: toegang is gratis maar reservatie is op drukke momenten wel verplicht. De site waar voor de aanslagen de twin ‘WTC’ torens stonden is een oase van rust in de enorme drukte van de stad.
 • Battery Park: mooie uitzichten over de Hudson River en de oceaan in het puntje van Manhattan. Hier vertrekken veerboten naar het Vrijheidsbeeld op Liberty Island, Ellis Island en Staten Island en bevindt zich het 19de eeuwse Castle Clinton.
 • Brooklyn Bridge: de brug uit 1883 verbindt Manhattan met Brooklyn en biedt een mooi zicht op de stad en rivier met in de verte het vrijheidsbeeld.
  Brooklyn Brigde
 • Central Park: het bekendste park ter wereld is ideaal om te verkennen bij mooi weer. Je vindt er veel straatartiesten en het zicht vanuit het park over de bomen tot de wolkenkrabbers is geweldig . Trek voor je bezoek aan het park voldoende tijd uit want het is echt gigantisch.
 • Chelsea Market: een heel gezellige bedoening in het gebouw waar de beroemde Oreo koekjes werden uitgevonden en geproduceerd. Je vindt er een designermarkt, artisanale bakkerijen, wijnbar, slagerij, kruidenier, een donut-shop, chocoladewinkel, heel wat toffe compacte restaurants en nog veel meer. Een must om te bezoeken!
  Chelsea
 • Chinatown: je kan er niet langs kijken, van het MC Donalds bord tot het brandweerkorps de “Chinatown Dragon Fighters”, alles is er Chinees. Het is de enige plaats waar je jezelf echt een toerist voelt en het is er vrij vuil ten opzichte van de rest van de stad. Dit maakt het niet de meest aangename plaats om rond te lopen maar het is één van de ervaringen die je moet opgedaan hebben in NYC.
 • Empire State Building: ook bekend als King Kong’s Tower. Wachttijden kunnen enorm oplopen maar het uitzicht van op de 86ste (of 102de) verdieping is fenomenaal, zeker bij zonsondergang. Een standaard ticket kost 25$ en kan je in de toren kopen. Te druk? De Top Of The Rock (zie onder) is een waardig alternatief.
 • Flatiron Building: het vroegere Fuller Building heeft zijn huidige naam te danken aan zijn vorm, die veel weg heeft van een strijkijzer. Het was bij de opening in 1902 één van de hoogste gebouwen van de stad en is tot op vandaag één van de bekendste gebouwen.
 • Grand Central Terminal: het station met het hoogst aantal perrons ter wereld viert dit jaar zijn 100ste verjaardag. In de terminal met de bekende astronomische plafondschildering vind je het steakhouse van basketbalster Michael Jordan en een Apple Store, daarnaast zijn er heel wat winkeltjes, bakkerijen en eenmarkt te vinden.
 • Greenwich Village: of zoals een New Yorker zegt, “The Village” ligt aan Washington Park en was de place-to-be voor artiesten tijdens de vorige eeuw. Vele wereldsterren kenden hier hun eerste successen waaronder: Bob Dylan, Jimmy Hendrix, Barbara Streisand en Nina Simone. Nog steeds is het de woonplaats van vele bekende acteurs en muzikanten en vind je er de wereldbekende jazz clubs Blue Note Jazz Club en Village Vanguard die echt het bezoeken waard zijn. De buurt, die altijd vooruitstrevend geweest is, speelde ook een belangrijke rol voor de homogemeenschap, vandaar vind je er ook de bekende straat “Gay Street”.
 • The Guggenheim : het gebouw lijkt uit de toekomst gestolen maar het staat er al sinds 1959 wat het bouwwerk nog indrukwekkender maakt. Je kan er een grote collectie aan moderne kunst bekijken en het is 1 van de 5 Guggenheim musea verspreid over de hele wereld.
  Guggenheim
 • The High Line : dit park in de lucht heeft een stuk oud treinspoor als basis dat sinds 1980 niet meer in gebruik was. De oude constructie die meters hoog tussen en door de gebouwen loopt werd omgebouwd tot park en opende in 2011 voor het publiek. Eén van mijn absolute favorieten.
  The High Line
 • Intrepid Sea, Air & Space Museum: indien je van oorlopgsschepen en luchtvaart houdt moet je hier geweest zijn. Te bezichtigen: Het vliegdekship USS Intrepid, de onderzeeër USS Growler, Space Shuttle Enterprise, een Concorde en heel wat militaire vliegtuigen.
 • Lincoln Center for the Performing Arts: hier vind je het Metropolitan Opera House, Avery Fisher Hall (thuisbasis van het New Yorkse filharmonisch orkest), David H Koch Theater (thuisbasis voor het New York Ballet), Juilliard School (wereldbekende academie voor dans, muziek en drama) en de School of American Ballet.
 • Meatpacking District: is de hipste wijk van NYC. Het contrast met de rest van de stad is er groot wat het een verzamelplaats maakt voor bekendheden, dure auto’s en exclusieve restaurants.
 • Metropolitan Museum of Art: staat in de top 3 van de grootste musea ter wereld en is het grootste in de VS. De permanente collectie telt meer dan 2 miljoen werken uit alle tijdperken.
 • MoMA (Museum of Modern Art): het meest invloedrijke museum van moderne kunst in de wereld met een indrukwekkende collectie aan werken van o.a. Picasso, Van Gogh, Dali, Mondrian, Warhol, Monet, Frida Kahlo, Munch, … Als je maar één museum wilt bezoeken in NYC, ga dan naar het MoMA. Toptip: op vrijdag tussen 16u en 20u kan je gratis binnen!
 • Statue Of Liberty: hét icoon van de stad en de VS. Door orkaan Sandy is het beeld (net als Ellis Island) niet te bezoeken tot begin juli 2013. Het enige alternatief is één van de boten nemen voor een rondvaart langs het beeld. De Staten Island Ferry vaart er langs, komt niet erg dichtbij maar is wel gratis.
 • Times Square: hoe minder je op een toerist lijkt hoe aangenamer, de straatverkopers die je tickets proberen aan te smeren voor comedy shows en hop-on-hop-off bussen herkennen je onmiddellijk tussen de massa mensen met je rugzak en fototoestel. Houd hier rekening mee als je met rust gelaten wil worden. Tickets voor alle grote Broadway musicals koop je onder de Big Red Stairs bij de TKTS booth.
  Times Square
 • Pier 15: weg van de drukte is dit een heel aangename plaats om tot rust te komen. Op de grote houten ligbanken in de zon heb je een geweldig zicht over de Brooklyn Bridge en de haven.
  Pier 15 NYC reisverslag
 • Public Library: de bibliotheek is te zien in heel wat films en heeft een indrukwekkende collectie historische documenten onder zijn hoede. Toegang is uiteraard gratis én er zijn propere openbare toiletten.
 • Rockefeller Center: 19 gebouwen uit de jaren ’30 gebouwd door John D Rockefeller Jr. Met het beroemde verzonken plein in het midden en onder andere de studio’s van nationale zender NBC. Hier vind je ook de Top Of The Rock (zie onder). Voor de liefhebbers of mensen met kinderen, je vindt er ook de LEGO store.
 • Soho: in tegenstelling tot Soho in Londen is de naam hier een afkorting, namelijk South of Houston street. De voormalige industriële wijk is nu een verzamelplaats voor al wat hip is.
 • Top Of The Rock: is de naam van de 70ste verdieping van het GE gebouw in Rockefeller Center. De wachtrij is er korter dan bij het Empire State Buidling en het zicht op Central Park is nergens beter. Je kan er ook eten, in de Rainbow Room, maar dat prachtig uitzicht brengt natuurlijk ook een prijskaartje met zich mee.
 • Wall Street: hier vind je de New York Stock Exchange en het Federal Hall National Memorial. Op deze plaats stond vroeger de Federal Hall waar George Washington de eed aflegde als eerste president van de VS en waar de Bill Of Rights (The 10 Amendments) aanvaard werd in 1789.
 • Washington Square Park: New York City telt 1900 publieke parken maar dit is na Central Park het bekendste. Een geliefde plaats voor schakers en studenten van de New York University waarvan er heel wat gebouwen in de buurt liggen. In het noorden van het park vind je een grote fontein en de Memorial Arch, aan het begin van Fifth Avenue. De triomfboog werd gebouwd ter ere van de 10de verjaardag van de inauguratie van George Washington als president. Oorspronkelijk was hij van hout en plaaster maar nadien werd hij vervangen door een marmeren exemplaar.

Food

Eten kan je op elke hoek in NYC maar deze tips wil ik je toch meegeven. Naar mijn mening stuk voor stuk aanraders:

 • Amy’s Bread : ambachtelijke bakkerij en café op 3 locaties. Bezoek hen in Chelsea Market, The Village, of Hell’s Kitchen. Super om te ontbijten.
 • Big Gay Ice Cream Shop : hun slogan zegt alles: “Your mouth will thank you. Your butt wil forgive you.”
 • Satya Eastern Kitchen : Oosterse gerechten in een leuke moderne setting. Heel vers, heel lekker en helemaal niet duur.
 • Shake Shack : de VS is bekend om zijn hamburgers en de beste die vind je bij Shake Shack. Fast food zoals het moet op 9 locaties doorheen de stad. Ook al staat er een rij tot buiten, ga er voor! De bediening verloopt heel vlot.
 • Sticky’s Finger Joint : chicken fingers, maar niet hoe jij ze kent. De beste kip, op unieke wijze bereid. Fingerfood op z’n best in het hart van Greenwich Village.
 • Wafels & Dinges : Belgisch bedrijf dat wafels verkoopt zoals bij ons maar beter. De trucks en karretjes verplaatsen zich door de stad. Dagelijks vind je hun locaties terug op twitter (@waffletruck). Als je het aandurft ga dan voor de WMD, “Waffle of Massive Deliciousness“.

Algemene tips

 • Een boekje met wandelroutes is geen overbodige luxe, de stad is groot en er is enorm veel te zien. Zo heb je een houvast om je eigen wandelingen te plannen.
 • Zorg voor een kredietkaart, dit is de gemakkelijkste manier om te betalen in de VS.
 • Toch cash geld nodig? Haal geen te kleine sommen af want je betaalt voor elke keer!
 • Prepaid simkaarten zijn enorm duur, maar geen nood gratis WiFi is er gemakkelijk te vinden!
 • Tenzij je echt ontevreden bent verwachten New Yorkers een fooi. 15-20% in restaurants, bars en taxi’s of 1$ per drankje als je enkel iets drinkt.
 • Door hoge invoertax is wijn vrij duur, je bekijkt best even de prijs voor je bestelt.
 • Diners en cafetaria’s kan je zo binnen maar wil je in een restaurant eten: reserveer!

Ik heb erg genoten van mijn eerste bezoek aan de Big Apple en keer zeker nog terug!

Hopelijk heb je iets gehad aan mijn post. Opmerkingen, bedenkingen en vragen zijn altijd welkom in de comments of via twitter @simoniven.

Empire State Building

Update 14/08/2013
Mooie weergave van NYC via een drone.

Dailybits.be staat steeds open voor leuke guestposts met reisgidsen, tech-reviews,… Contacteer me gerust om een deal uit te werken.

Share.

Marketing strateeg en docent (Thomas More/UHasselt). Sinds 2002 reeds techblogger. Freelancer vanuit Dailybits rond SEO/HubSpot/Marketing strategie/GDPR/... en daarnaast ook gewoon papa thuis.

Abonneer
Abonneren op

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments